Case Helsingin kaupunki

Parkkihubi: tietovaraston avoin rajapinta helpottamaan Helsingin pysäköintitilannetta
  • Älykkäät kaupungit
  • Avoimen lähdekoodin teknologiat
  • Kestävä kehitys
  • Alustatalousratkaisu

Helsingin Parkkihubi-tietovaraston avoin rajapinta tuo anonymisoidun pysäköintidatan kaikkien käyttöön, ilmoittaen autoilijoille esimerkiksi navigaattorin kautta pysäköintipaikkojen vapautumisesta. Parkkihubi tarjoaa konkreettista ratkaisua pysäköinnin haasteisiin ja auttaa myös vähentämään liikennepäästöjä, sillä neljännes liikenteestä aiheutuu vapaiden parkkipaikkojen etsimisestä.

Haasteena Helsingin ydinkeskustan pysäköinnin ruuhkautuminen

Pysäköinti aiheuttaa Helsingin ydinkeskustassa ruuhkaa ja jopa neljännes liikenteestä aiheutuu vapaiden parkkipaikkojen etsimisestä. Parkkihubi tarjoaa konkreettista ratkaisua pysäköinnin haasteisiin.

Uusi palvelu pystyttiin avaamaan, kun pysäköinninvalvonta on siirtynyt täysin sähköisiin palveluihin.

– Neljä viidestä pysäköinnistä maksetaan jo kännykkäsovelluksilla, kertoo Parkkihubin projektipäällikkö Lauri Uski Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Mobiilisovelluksien kautta maksettujen pysäköintien tiedot kulkevat avoimen rajapinnan kautta minkä tahansa digipalvelun käytettäväksi. Sähköisten pysäköintitietojen kautta idea pysäköintiruuhkien ehkäisemiseksi syntyi.

Tutustu palveluun täältä

Ratkaisu löytyi alustatalousajattelusta

Parkkihubin kehitysprojekti oli Helsingin kaupungille iso harppaus kohti alustamaista toimintatapaa. Ennen pysäköintioperaattorit kilpailutettiin, nyt kaupungin pysäköintiä voi myydä kuka tahansa sopimuskumppani, joka läpäisee teknisen auditoinnin. Auditoinnissa tarkastetaan muun muassa, että pysäköintioperaattorien järjestelmät toimivat yhteen Parkkihubin rajapinnan kanssa.

“Järjestelmä on kansainvälisellä tasollakin ainutlaatuinen. Alustatalousajattelu on varsin uutta vielä julkisella sektorilla,” kommentoi Lauri Uski.

Täysin innovatiivista järjestelmää lähdettiin toteuttamaan puitesopimuksen sopimustoimittaja Andersin kanssa ennakkoluulottomasti. Projektia toteutettiin iteratiivisesti sprinteissä, joka oli välttämätön onnistumisen edellytys.

“Me emme projektin alussa tienneet, mikä lopputulos tulisi olemaan,” Lauri Uski toteaa.

Lauri Uski kehuu vuolaasti yhteistyötä kumppaniyritys Anders Innovationin kanssa. Tapaamisia tai Skype-kokouksia pidettiin vähintään kerran viikossa, eikä projektipäällikköys ollut Uskille kivireen vetämistä. “Minun ainoa tehtäväni oli oikeastaan sanoa, että tämä on riittävän hyvä, siirrytään seuraavaan vaiheeseen”, Uski nauraa.

Lopputuloksena arvoa tuottava palvelu kaupunkilaisille

Keskitetty tietovarasto on virtaviivaistanut toimintaa. Aikaisemmin kaupunki sai pysäköintitiedot sopimuskumppanien järjestelmistä erilaisten rajapintojen kautta. Nyt rajapintoja on vain yksi standardimallinen, ja tieto on keskitetysti kaupungin hallinnassa. Pysäköintidatan anonymisointi tarkoittaa sitä, ettei yksittäisen ajoneuvojen sijaintia voida seurata.

Pysäköintihubin data on hyötykäytössä myös kaupungin omassa toiminnassa. Esimerkiksi kaupungin liikennesuunnittelijat saavat nyt faktapohjaista tietoa pysäköintipaikkojen kysynnästä ja pysäköinnin kestosta eri puolilla kantakaupunkia.

Avoimen lähdekoodin avulla alustaa voidaan helposti monistaa myös muiden kaupunkien ja organisaatioiden käyttöön. Anders on auttanut Parkkihubin käyttöönotossa muissakin kaupungeissa, mikä on hyvä esimerkki avoimen lähdekoodin eduista ja uudelleenkäytettävästä koodista.

Teknologiat: Python, Django, REST

Asiakkaamme kommentit työskentelystä Andersin kanssa

Lauri Uski
Prjoketipäällikkö, Helsingin kaupunkiyksikkö

“Minun ainoa tehtäväni oli oikeastaan sanoa, että tämä on riittävän hyvä, siirrytään seuraavaan vaiheeseen.”

Heräsikö kysyttävää?

Kysy rohkeasti lisää!

Terhi Sorvali

Terhi Sorvali

CEO

+358 40 77 999 25

Yhteydenottopyyntö